Etter grunnkurs i 2003, idé – og etableringsstipend via Innovasjon Norge, et omfattende planutviklingsarbeid og 150 timers modulkurs våren og høsten 2005 i regi av Norsk Gardsost (www.gardsost.no), var det i november 2006 klart for den første produksjonen i godkjent lokale.
I to år foregikk produksjonen i et ombygget bad i bolighuset, og modningsrom ble lokalisert i potetkjelleren i kårboligen – barndomshjemmet, - tungvint, men funket utmerket klimatisk.
Fra april 2009 var det første tilbygget med nye lokaler for ysteriet og modningsrom endelig på plass i et tilbygg til driftsbygget.
I 2012 var utvidelsen av fjøsen ferdig med 27 liggebåser til dyra på løsdrift og melkestall. Den gamle avdelingen var da også ferdig ombygget med spiseplass for kuene, men også binger for rekruttene; kalver og kviger. Oksekalvene blir stort sett solgt til naboer i bygda for oppfõring til slakt.
Ysteriet på Øverli Gård er det hittil eneste gårdsysteriet i Finnmark, kanskje verdens nordligste og et av svært få som produserer på rå (upasteurisert) naturlig melk i landet.