Om Ostemaker Øverli Ystingen Ostene Oppskrifter Kontakt
Oppskrifter
 

Ostemakerens laksesuppe







Viltgryte med brun ostesaus







Ostegratinert laks med salte poteter







Spekelaks rullader
Ostemakerens laksesuppe   4 pors.
Kok opp 4-5 l. vann. Tilsett tre ss salt og fire til fem drag på pepperkverna. (Må ikke bli for salt.) Tilsett avskjær fra laksen; hode, spor og alle bein Gi et raskt oppkok, og slå ned på varmen. La saften trekke i ca. 8-10 min. Trekk gryten bort fra varmen. (Må ikke koke.) Sil kraften gjennom et klede. Plukk eventuelle lakserester fra bein som du legger i en bolle. Kutt opp 250 g. bacon i små terninger. Kutt opp 300 gr. fersk laks uten skinn. Skrell 6 middels store poteter og kutt dem i små terninger. Skrell 4 gulrøtter som kuttes i små terninger. Skrell en stor løk og kutt opp halve løken i små terninger. Skrell og kutt opp en halv purreløk i små terninger. Tilsett smør i en middels stor gryte (3 liters.) og fres opp bacon og løk, - må ikke brunes. Tilsett poteter og gulrøtter. Hell over fiskekraften å la suppa småkoke til potetene begynner å jevne suppen. Tilsett en kopp kremfløte. Smak til suppen med salt og pepper. Rund av med 2 ts. sukker. Tilsett fiskeavplukket og fersk laks i terninger. Ta gryten av varmen. Øs opp suppen i ildfaste suppeboller. Dryss over litt opphakket gressløk eller vårløk. Rasp over godt med ostemakerens Pasvik Tomé  eller rac letteost og gratiner i ovnen. Server gjerne med hjemme bakt brød til.

Viltgryte med brun ostesaus  ( 2 porsjoner.)
250 g. Reindyrs skav av god kvalitet.
4 små gulrøtter kuttes i litt store stykker.
1 stor løk kuttes i små terninger.                 
4-5 småpoter m. skall kuttes i passe størrelser.
En god neve m. skogs sopp i passe stykker.
Gressløk eller vårløk.
100 gr. av ostemakerens kjelekoke fløtemysost 1/2 glass  kremfløte.
Salt og pepper.
Einebær.
Hele tyttebær.
Brun reindyrsskav i godt smør i en jernpanne.  Tilsett opphakket løk og la løken surre med kjøttet, må ikke være for sterk varme. Tilsett oppkuttete poteter.  La potetene surre med løken og kjøttet. Tilsett salt pepper og einebær etter smak. Varm opp fløte og tilsett brunost i fløten. Hell over sausen å la det koke under lokk til kjøttet er mørt.
Serveres fra panna som retten er tilberedt i.

Ostegratinert laks med salte poteter
Kutt opp laksefillet i stykker på ca 4- 5cm. Lag et snitt midt på og trykk et stykke ost ned i snittet. Dynk laksestykket med litt soya saus. Dryss over salt og pepper. Stek laksestykkene med osten opp under middels til svak varme. Dryss frisk dill på toppen. Slå ned på varmen og sett over et lokk eller gratiner under grill i ovnen.
Serveres med ekstra salte kokte uskrellede poteter. Stikk hull i skallet med en gaffel før koking . Tilsett vannet så mye salt at potetene flyter. Rist friske asparges i en panne til garnityr. Kan serveres med brunet smør eller oppvarmet rømme med gressløk.

Ost med laks eller frukt
Skjær opp gravlaks i finger tykke terninger.
Skjær opp Tomé Pasvik, ostemakerens Gouda og/eller Rac lette Pasvik i fingertykke terninger. Stikk terningene inn på en grillpinne, tre oste biter, og tre laks biter, annen hvert. En annen lettere variant er å erstatte laksen med ikke syrlig frukt som  for eksempel druer
Server gjerne et glass hvitvin til. 

Spekelaks rullader fylt med ostemakerens ferske kremost

Skjær opp tynne skiver m. spekelaks og smør fersk ost på stykkene. Rull sammen lakseskivene og del opp rulladen i stykker på ca. 2 cm.
Passer fint som en forrett.