Om Ostemaker Øverli Ystingen Ostene Oppskrifter Kontakt
Ostene
 


 
Med ønske om å kunne tilby oster for de fleste ble det tidlig under etableringen besluttet å utvikle ett utvalg av ulike typer halvfaste hvite oster under mottoet «ost for enhver smak».

Med bruk av naturlig dagsfersk melk unngås sterk varmebehandling, og en får derfor med et naturlig mangfold av mikroorganismer som er med og gi sluttproduktene et unikt særpreg. Ostene vil da i stor grad også preges av årstidene og ingen produksjoner blir derfor helt like, og med det - unike.

Sommermelka fra beitende kuer, der dyra også har tilgang på utmark, bidrar sterkt til ekstra gode oster. Ostemassen blir også mer gul på denne sommermelka. Her får alle ostene ystet på denne melka, tilnavnet «sommerfrisk». Disse produktene er nå vel kjent lokalt, og er ekstra etterspurt i markedet. 

Naturlig skorpe
Alle de hvite ostene har naturlig skorpe som blir til av miljøet i modningsrommet og granplankene der, som er kulturbærere i dette «aller helligste» skattkammeret.

Derfor vil en oppleve at på åpnede oster eller oste­stykker med skorpe, så vil skorpe­kulturen smitte over på snittflatene.

For all del – ikke kast oste­stykket, men skrap av uønsket mugg – osten er minst like god innenfor og aldeles ikke ødelagt.

Ostene i lag med andre produkter:
Ostene er alle lett syrlige og egner seg der­for svært godt med søte produkter, som dessert, forrett eller liknende. Bare fan­ta­si­en setter grenser.

Gaivo - en Goudavariant fra Pasvikdalen

Gaivo – en Goudavariant fra Pasvikdalen, er laktoseredusert og vil av den grunn ha en mild rund smak – selv etter lengere modning. Sølvmedalje allerede i 2007 i Landsutstillinga for Gardsost. En ost som blir med hjem hos de fleste.

Raclette Pasvik – laktoseredusert ost

Raclette Pasvik er den andre typen som blir laktoseredusert. Til forskjell fra Gaivo, brukes her en vesentlig større mengde melkesyrekultur, men også mer løpe. I tillegg ettervarmes denne vesentlig mer, noe som gir en spesiell konsistens, men gir også en egen evne for eksempel til gratinering. Minimum lagringstid er satt til mer enn tre måneder, og skal være med i Landsutstillinga for Gardsost som i år har fått status som NM. Raclette Pasvik deltar i kategorien Vellagret. Dette foregår Oslo i september 2015 i forbindelse med matfestivalen Matstreif. Se www.matstreif.no

Tomé Pasvik - gjort på en sydeuropeisk resept og derfor i slekt med Tomé

Tomé Pasvik er gjort på en sydeuropeisk resept og er derfor i slekt med Tome. En bestselger – vel kjent. Hederlig omtale i Verdiskapingsprisen for Nord-Norge 2008 og Smaken av Finnmark samme år, og skal også være med i Landsutstillinga for Gardsost i September 2015.

Kvit Gardsost - «skoleosten» som vi først lærte å lage på grunnkurs. Svært populær

Kvit Gardsost er egentlig «skoleosten» som vi først lærte å lage på grunnkurs, og er gjort på en frysetørret kulturmix. Også den svært populær.

Barents Best - gjort på egenutviklet kultur fra november 2012

Barents Best – gjort på egenutviklet kultur fra november 2012, - svært godt mottatt i markedet, så utsolgt­situasjoner oppstår foreløpig. Barents Best er påmeldt til Lands­utstillinga for Gardsost i September 2015 i kategorien ung ost under 3 mnd.

Farmesan - tørr kraftkar og ofte mer enn ett år modnet

Farmesan – en tørr kraftkar og er ofte mer enn ett år modnet. Vår Pharmesan­variant er det foreløpig svært små meng­der av. Planen er at denne skal settes inn i produksjon i høst og vil da komme ut i markedet på nyåret 2016.

Ostemakerens ferskost - kremost som produseres kun tilfeldig for spesielle anledninger

Ostemakerens ferskost – Dette er en kremost og produseres kun tilfeldig for spesielle anledninger da det ikke finnes system på ysteriet for større volum. Likevel, den kan lages på bestilling, - er en ferskvare med ca. 14 dg holdbarhet. En virkelig frisk, lett syrlig smak gjør den spesielt egnet som tilbehør til varme retter. For å gjøre ulike varianter, kan en tilsette urter, krydder eller hvitløk.

Kjelekokt Fløtemysost - mørk brun ost gjort på mysen som blir igjen etter at hvitostmassen er tatt ut

Kjelekokt Fløtemysost – en mørk brun ost gjort på mysen som blir igjen etter at hvitostmassen er tatt ut. Her er utfordringen først og fremst å, fortest mulig, få tak i laktosen (melkesukkeret) i konkurranse med «de gode hjelperne», nemlig melkesyrebakteriene. Derfor raskest mulig oppkoking, her på gammelmåten over åpen ild. Deretter jevn koking for at vannet skal fordampes, og senere tilsettes kun kremfløte.
Vant Årets Produkt for Finnmark i Smaken av Norge 2010.


  • Bestilling fra detaljist, restauranter mm. ber vi om at sendes til ost@ostemaker.no og emnefeltet merket med «Bestilling».
  • Prisliste engros sendes på forespørsel.
  • Nye kundeforhold: Vennligst send firmaopplysninger, samt korrekt e-postadresse for e-faktura, slik at første bestilling kan ekspederes.
  • Forsendelse: Posten (3-7 dager erfaringsmessig), Tine distribusjon (om dere er kunde der)som kan ta noen dager, eller med Boreal Transport som busspakke ut fra Kirkenes, og som i Finnmark er fremme på dagen/kvelden, men må hentes på terminal/buss-stopp.